Korzystajmy. Sezon trwa!

Korzystajmy. Sezon trwa!

Jesteśmy w samym środku wiosny.

A wiosna, to sezon na szparagi. Są wszędzie, w sklepach i na targach, a ich zielone i białe łodygi już z daleka przyciągają wzrok.

Możemy je smażyć, piec i gotować, podawać samodzielnie lub jako dodatek.

Przygotujemy z nich pyszną kremową zupę, a nawet sos.

Doskonale smakują zrumienione na patelni z dodatkiem domowego masła i soli.

Są składnikiem, który wprowadza do potraw elegancję i nadaję im głębię.
Wspaniale prezentują się na talerzu – stanowią ucztę nie tylko dla podniebienia, ale też dla oczu.
Poza niekwestionowanymi walorami kulinarnymi szparagi mają także korzystny wpływ na organizm.
Zawarty w nich kwas foliowy wspomaga regenerację organizmu i wpływa korzystnie na układ krążenia. Witaminy C i E poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci, a wapń i fosfor wzmacniają zęby i kości. Oprócz tego w szparagach znajdziemy potas, błonnik, asparaginę czy beta-karoten.

I ja włączyłem je do swojego menu.

Tu przykład skromnego, ale zdrowego i sytego śniadania, z szparagami, połączonymi z jajkiem sadzonym, pomidorem, oraz pokrojonym (nie tartym) parmezanem.

Świetnie nadają się także do mojego zestawu warzyw -na parze, z oliwką w parze.

Smacznego!

Copyright @ maska33

asiao

asiao 2024-05-16

Smacznego! wykwintne danie, można rzec...

halb09

halb09 2024-05-16

I ja je polubiłam:)

pit69

pit69 2024-05-16

Pyszności!:)Pozdrawiam:)

carla35

carla35 2024-05-16

Wspaniałe szparagi! Uwielbiam aczkolwiek zielone jem od niedawna, bardziej lubiłam białe, ale to kiedyś:)

maska33

maska33 2024-05-16

Białe wymagają większej obróbki.
;P

carla35

carla35 2024-05-16

O to prawda;)

awangar

awangar 2024-05-16

Samo zdrowie, bardzo lubię szparagi.

ewulka

ewulka 2024-05-16

smacznego :)
serdecznie pozdrawiam :)

eewaa55

eewaa55 2024-05-17

Danie wygląda wykwintnie,acz ja szparagi omijam w swoim menu:))

dodaj komentarz

kolejne >