Dawno nie pieklam ale wczoraj z okazji mikolajkowej ... i moge Wam smialo polecic ...
Szarlotka z kremem ...
Skladniki na 15 porcji :
Ciasto : 3 szklanki maki, 5 lyzek cukru, 1kg jablek ,200g masla ,5 jajek ,3 lyzki smietany ,2 lyzeczki proszku do pieczenia
Krem: 2 torebki budyniu śmietankowego ,cukier waniliowy,1 szklanka drobnego cukru
Przesiac make z proszkiem do pieczenia .Zoltka oddzielic od bialek.Bialka odstawic do lodowki .Do maki z proszkiem dodac posiekane maslo , cukier i śmietanę .Wyrabiac ciasto dodając po jednym zoltku . Z gotowego ciasta oddzielic 1/3 czesc i włożyć do zamrażalnika .Pozostale ciasto wyłożyć na przygotowana blache . Jablka obrane ścierać na tarce o grubych oczkach – odcisnąć nadmiar soku i ułożyć na warstwie ciasta . Ze schłodzonych bialek ubic piane dodając stopniowo cukier i budyn . Mase wylozycx delikatnie na wartwe jabłek . Czesc ciasta schlodzona pokruszyc i posypac na mase bialkowo –budyniowa . Piec około 50 min . w temp. 200 st.
Smacznego :)
dodane na fotoforum:
marek45 2015-12-06
Apetycznie wygląda ta szarlotka :) niestety nie mam piekarnika ale przepis warto zapamiętać :)
Miłego wieczoru Ci życzę Marysiu !
lidia23 2015-12-06
pyszne są ciasta z jabłkami i budyniem;)
lubię bo w ogóle bardzo lubię budyń :))
super wygląda ,narobiłaś apetytu....:))
(komentarze wyłączone)