Fotki wykonania sa w dalszej czesci galerii ale na prosbe podaje recepte ; Skladniki : 30 dag maki , 20 dag orzechow wloskich, 20 dag cukru, cukier waniliowy, 25 dag masla, 5 jajek, 3 lyzki kakao, ok. 150 ml mleka i ok. 2 kg gruszek, 2 lyzeczki proszku do pieczenia i konfitura morelowa lub brzoskwiniowa do posmarowania . Cukier wymieszac z cukrem waniliowym i ucierac z pokrojonym na platki miekkim maslem dodajac kolejno zoltka. Zmiksowac z maka, przesiana z proszkiem do pieczenia, kakao i mlekiem . Na koniec dodac ubita piane z bialek i posiekane orzechy - delikatnie wymieszac i ciasto rozsmarowac na blaszce . Powierzchnie ciasta wyrownac i na wierzch ulozyc pokrojone na czastki gruszki. Piec ok. 45 min w nagrzanym do 180 st. piekarniku. Jeszcze cieple posmarowac konfitura. Ostudzic i smacznego :)
dodane na fotoforum:
mazurka 2009-11-15
Zjadło by się...pozdrawiam.
gaga5 2009-11-15
Witam ..............
jaki wspaniały smakołyk...i śliczne foto.
dziękuje za śliczne komentarze...pragnę tylko wyjaśnić... ta panorama jest z przeciwnej strony...obecnie bardzo rzadko pokazywana...most kolejowy prosi się o ponowne malowanie...a punktem charakterystycznym są zabudowania Dworca Głównego......Pozdrawiam i spokojnej nocki życzę.
mirka5 2009-11-16
Dziękuję za przepis już go sobie zapisałam.....
Bo ciasto pychotka.....
(komentarze wyłączone)