Szarlotka na kruchym ciescie

Szarlotka na kruchym ciescie

Skladniki : 3 zoltka, 2 szklanki maki , kostka masla lub margaryny, lyzeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru . Proszek do pieczenia wymieszac z maka i przesiac do miski . Dodac schlodzone maslo i posiekac go z maka. na koniec dodac zoltka i cukier. Szybko zagniesc ciasto formujac kulke zawinac w folie i wstawic na min. 1 godz. do lodowki. Jablka ok. 2 kg obrac i zetrzec na tarce (grube oczka) przypudrowac cynamonem . Ciasto schlodzone podzielic na dwie czesci - jedna wylozyc spod blaszki , ulozyc na niej jablka i przykryc pozostalym ciastem . Wstawic do nagrzanego do 180 st. piekarnika na ok. 50 min. ( zeby uniknac zakalca smaruje zawsze dolna czesc ciasta bialkiem i posypuje troszke maka wtedy mokre jablka nie wsiakaja tak latwo i wychodzi :)

dodane na fotoforum:

kolejne >

adamowa

adamowa

archiwum

ulubieni

+ dodaj do
ulubionych

[?]


wiejag

wiejag 2009-11-28

Super! Pozdrawiam cieplutko i biegne się przygotować do zabawy.
Miłego wieczoru.....

elutttk

elutttk 2009-11-28

mniam...miłego wieczorku...

mirka5

mirka5 2009-11-28

Dziękuję za przepis.....Lubię szarlotkę....Pyszna.....Ach....

irenna

irenna 2009-11-29

Panna Niedziela

Panna Niedziela to strojnisia mała
Przed lusterkiem ciągle stała
W kalendarz w poniedziałek spojrzała
We wtorek do butiku po sukienkę poleciała
W środę po pokoju chodziła
I w nowe buciki wskoczyła
W czwartek znów w lusterko spojrzała
W piątek u kosmetyczki siedziała
W sobotę chłopca zapoznała
A w niedziele ponownie w lusterku stała
Taka z niej strojnisia mała ....pozdrawiam..

dodaj komentarz

kolejne >

X

Serwis garnek.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies