pieczona brukselka z pieczarkami

pieczona brukselka z pieczarkami

Pieczona brukselka jest o niebo smaczniejsza niz gotowana, lub (nie daj Boze) rozgotowana ;) Ma bardziej esencjonalny smak i bardziej zwarta konsystencje. A pieczarki podczas pieczenia uzyskuja smak niemal zblizony do grzybow lesnych.

Wykonanie jest bardzo proste: do naczynia zaroodpornego (lub jakiejkolwiek brytfanki) wkladamy mniej wiecj podobne ilosci brukselek i pieczarek. Polewamy obficie oliwa oraz posypujemy pieprzem, sola, opcjonalnie ziolami, np. tymiankiem, oregano, czy jakakolwiek zielenina.

Zapiekamy w dobrze nagrznaym piekarniku (200-220*C) ok 30 minut, do momentu, gdy warzywa beda wystarczajaco miekkie na nasz gust.

dodane na fotoforum:

anad60

anad60 2014-01-16

dobre...lubię te składniki...

agga7

agga7 2014-01-17

Polecam - wariacja na temat kapusty z grzybami :)

fanrats

fanrats 2014-01-17

No tak, wygląda bardzo apetycznie. Lubię takie jedzeńka składające się z niezbyt wielu składników. Wystarczą dwa, byle się dobrze ze sobą komponowały. Oczywiście, plus przyprawy :)

agga7

agga7 2014-01-18

fanrats, zgadzam się w zupełności :) Im mniej składników, tym lepiej czuć szlachetność ich smaków i harmonię przypraw. Taka bruksela świetnie nadaje się też jako dodatek do ryby i innego mięsa :)

viki10

viki10 2014-01-23

pyszne....lubię brukselkę :)

beleza

beleza 2016-01-05

Ależ fajna galeria !!!
Pomimo, że od 1992r jestem witarianinem, to lubię sobie na żarełko pięknie sfotografowane popatrzeć :)))
Biorę do Ulubionych z przyjemnością.
Pozd - Marek

agga7

agga7 2016-01-05

Marek - dzieki i rowniez pozdrawiam :)

dodaj komentarz