polędwiczka wieprzowa z borowikami :)

polędwiczka wieprzowa z borowikami :)

Skladniki:
- polędwiczka z dzika (ew. świni hodowlanej)
- przyprawy: sól, pieprz, Marynata Staropolska Kamis (lub inna przyprawowa mikstura zawierająca czosnek i jałowiec)
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
- kilka ziemniaków pokrojonych na nieduże części
- 20-30g suszonych borowików krojonych w plastry
- łyżka masła
- koperek lub inna świeża zielenina do dekoracji

Sposób wykonania:
1) Polędwiczkę nacieramy przyprawami, smarujemy olejem i odstawiamy na ok. godzinę w temperaturze pokojowej, w naczyniu żaroodpornym, w którym będzie się piekła.
2) Tuż przed pieczeniem dokładamy do mięsa pokrojone ziemniaki, które solimy, pieprzymy i skrapiamy olejem.
3) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i pieczemy ok. 40-45 minut. Temperatura wewnętrzna mięsa (w najgrubszym miejscu) powinna wynosić 60-65 stopni C po upieczeniu, aby polędwiczka była nadal różowa i soczysta. W połowie pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę. Ziemniaki również lekko mieszamy / przewracamy, aby opiekły się równomiernie ze wszystkich stron.
4) W międzyczasie przygotowujemy grzyby: płuczemy i zalewamy jak najmniejszą ilością wrzątku w malym rondelku. Gdy namokną (ok. 20-30 minut), gotujemy bez przykrycia (ok. 15 minut) do odparowania większości wody. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy masło na samym końcu, aby wytworzył się lekki sos.
5) Na pokrojone mięso wykładamy grzyby (w formie sosu) i podajemy z dowolnymi dodatkami (na zdjęciu pieczone ziemniaki i duszona kapusta z koperkiem).

dodane na fotoforum:

mniampl

mniampl 2014-04-24

Mhmmm, pychotka :)

dodaj komentarz

kolejne >