Składniki
1/2 kg. mąki
5 dkg. drożdży
1/4 l. mleka
10 dkg. cukru
10 dkg. margaryny
1/2 kieliszka spirytusu
5 żółtek
cukier waniliowy
Drożdże wymieszać z łyżeczką mąki, łyżeczką cukru i szklanką mleka, postawić do wyrośnięcia. Gdy wyrosną wlać do miski z mąką, dodać utarte z cukrem żółtka, dodać spirytus i wanilię, wyrobić ciasto. Dodać roztopioną margarynę, wyrobić i postawić do wyrośnięcia. Formować małe pączki nadziewając konfiturą. Układać na stolnicy posypanej mąką. Gdy wyrosnąć smażyć w gorącym tłuszczu. Po włożeniu pączków (aby zrobiła nam sie otoczka)garnek przykryć, następnie odkryć, odwrócić pączki i dosmażyć z drugiej strony w odkrytym garnku. Lukrować, albo otaczać cukrem pudrem jeszcze gorące.
Z 1/2 kg. mąki wychodzi około 25 pączków.
dodane na fotoforum:
halinag 2009-02-19
Smacznych pączusi.....spróbuj jeszcze mojego.,,,Miłego dnia
http://www.paczekdlaciebie.pl/11091
theresa 2009-02-19
Wygladaj tak paczkowo...ale jak smakuja najlepiej wiesz Ty.
Slodkiego milego dnia.
broda50 2009-02-19
ladne wyszly
lejdis 2009-02-19
ummm, jeszcze nie zasmakowałam pączusia :(
oli74 2009-02-19
o kurcze jakie szaleństwo....!!!Piękne Ci wyszły te paczusie.
Moje ciasto dopiero rośnie.
SŁODKIEGO CZWARTKU BUŹKA:)
zgaga6 2009-02-19
Przepiękne , wyglądają jak te od Bliklego a smakują pewnie jeszcze lepiej,miłego tłustego czwartku życzę:))
aneta21 2009-02-19
uu jakie ladne paczusie
a poza tym mam takie same naczynka do przypraw hehe pozdr.