ciasteczka maślane z tuby

ciasteczka maślane z tuby

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
1 op. cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200g masła
1 jajko
Sypkie składniki wymieszałam, wsiekałam miękkie masło, dodałam jajko i zagniotłam ciasto. Gotowe ciasto włożyłam do zamrażarki na ok 20\'. Musi być dość twarde, żeby podczas wyciskania przybierało właściwe kształty. Ciasto można aromatyzować imbirem, cynamonem, mieszanką piernikową- według uznania. Można też dodać trochę maku lub startą na drobnych oczkach skórkę cytrynową. Ja do połowy ciasta dodałam 2 łyżki kakao.
W maszynce umieściłam schłodzone ciasto i wyciskałam ciasteczka na suchej blasze. Piekłam je 10\' w 200 st. Celsjusza. Z podanych proporcji wychodzi ok 40 ciasteczek.