ale jej… ni ma!
Jest za to zupa zimowa,
soczewicowa.
Po wietrznym łazęgostwie – świetna sprawa!
szalon 2014-01-06
jeszcze takiej nie jadłam ...poproszę na spróbowanie
magdabo 2014-01-08
... o tak , dokładnie !!!
ar2rek 2014-01-09
a moze taka:
Około 6 porcji:
- 50 dag soczewicy
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- sos pomidorowy
- 1/4 szklanki oliwy
- sól, pieprz, kminek mielony, ocet winny
Soczewicę oczyszczamy i opłukujemy wodą. Wkładamy ją do garnka z zagotowaną wodą. Gotujemy około 3 minuty, następnie odcedzamy. W garnku umieszczamy oliwę, podgrzewamy i podrumieniamy pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojony czosnek, sos pomidorowy (niewiele – do koloru), soczewicę i pozostałe składniki. Zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 min., do miękkosci.
Uzupełniamy w razie potrzeby wodę.
Można to danie jeść z dodatkiem fety oraz chleba.
Jest niesamowicie smaczna!!!!Spróbuj.