Z przyjemnością oglądam zdjęcia smacznych jedzonek. Może i moja pieczeń komuś się spodoba?
andzia58 2008-03-05
mnie sie spodobała:-)) tez chetnie podgladam,co kto upichcił innego niz moje, zdradzisz czym nadzialas ta łopatke? omlet? bułeczka z...??? pozdrawiam i smacznego zycze:-)
mojaminka 2008-03-05
mniam,mniam poprosze o przepis:)goraco pozdrawiam
albisia 2008-03-05
Oto przepis.
Składniki:
10 dag pieczywa tostowego
2/3 szklanki mleka + 1 jajko
pęczek natki pietruszki
rozmaryn, tymianek, sól, pieprz
starta gałka muszkatołowa
1,2 kg łopatki ze skórką
Sos
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 dag masła + szczypta cukru
pojemniczek trybuli
1) Pieczywo tostowe pokrój w kostkę. Zalej ciepłym mlekiem rozmieszanym z jajkiem. Dodaj posiekaną natkę, tymianek i rozmaryn. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2) Mięso lekko rozbij, aby powstał płat. Dobrze natrzyj je solą i pieprzem. W środku płata umieść warstwę przygotowanej masy. Zwiń mięso w roladę. Obwiąż nicią kuchenną. Przełóż roladę do brytfanki. Piecz w temperaturze 180-200 stopni 2 godziny. Podlewaj pieczeń wodą i polewaj wytwarzającym się wywarem.
3) Przygotuj sos. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Zagotuj szklankę rosołu z warzyw i wlej do niego rozmieszaną mąkę. Następnie dodaj masło i przypraw do smaku. Do sosu dodaj posiekaną trybulę.
albisia 2008-03-05
Z tymi dwoma godzinami w przepisie, to lekka przesada. Przy termoobiegu wystarczy 1,5 godziny piec.
mojaminka 2008-03-05
Bardzio dzikuje za przepis:))a te zwierzatko to mojego syna chomik:))jak byl malenki goraco pozdrawiam:)...
fucinka22 2008-03-06
Łoooo mniammmm :)
mariaa46 2008-03-10
Witaj,pyszna ta pieczeń już czuje tę chrupiącą skórkę przygotuje ją jako jedno z dań na święta bo przecież one już tuż,tuż,pozdrawiam
rince 2008-06-16
No nie....proszę mnie nie drażnić przed śniadaniem:)
setulo 2008-09-20
Albisiu jak mam tylko chwilę więcej czasu , chętnie zagladam do moich ulubionych a jeszcze jak są kwiaty :-)))
spawacz 2008-12-02
piękna pieczeń, spróbuję kiedyś zrobić dzięki za przepis