Pieczeń z łopatki

Pieczeń z łopatki

Z przyjemnością oglądam zdjęcia smacznych jedzonek. Może i moja pieczeń komuś się spodoba?

borki

borki 2008-03-04

mniam mniam, pychota a ja jeszcze przed obiadem... ;-)

goch83

goch83 2008-03-04

witaj !!! i co powinno być zabronione? :) pyszności a mogę dostać przepis ?

andzia58

andzia58 2008-03-05

mnie sie spodobała:-)) tez chetnie podgladam,co kto upichcił innego niz moje, zdradzisz czym nadzialas ta łopatke? omlet? bułeczka z...??? pozdrawiam i smacznego zycze:-)

mojaminka

mojaminka 2008-03-05

mniam,mniam poprosze o przepis:)goraco pozdrawiam

albisia

albisia 2008-03-05

Oto przepis.

Składniki:
10 dag pieczywa tostowego
2/3 szklanki mleka + 1 jajko
pęczek natki pietruszki
rozmaryn, tymianek, sól, pieprz
starta gałka muszkatołowa
1,2 kg łopatki ze skórką

Sos
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 dag masła + szczypta cukru
pojemniczek trybuli

1) Pieczywo tostowe pokrój w kostkę. Zalej ciepłym mlekiem rozmieszanym z jajkiem. Dodaj posiekaną natkę, tymianek i rozmaryn. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2) Mięso lekko rozbij, aby powstał płat. Dobrze natrzyj je solą i pieprzem. W środku płata umieść warstwę przygotowanej masy. Zwiń mięso w roladę. Obwiąż nicią kuchenną. Przełóż roladę do brytfanki. Piecz w temperaturze 180-200 stopni 2 godziny. Podlewaj pieczeń wodą i polewaj wytwarzającym się wywarem.
3) Przygotuj sos. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Zagotuj szklankę rosołu z warzyw i wlej do niego rozmieszaną mąkę. Następnie dodaj masło i przypraw do smaku. Do sosu dodaj posiekaną trybulę.

albisia

albisia 2008-03-05

Z tymi dwoma godzinami w przepisie, to lekka przesada. Przy termoobiegu wystarczy 1,5 godziny piec.

mojaminka

mojaminka 2008-03-05

Bardzio dzikuje za przepis:))a te zwierzatko to mojego syna chomik:))jak byl malenki goraco pozdrawiam:)...

fucinka22

fucinka22 2008-03-06

Łoooo mniammmm :)

pasja2

pasja2 2008-03-10

Apetycznie wyglada i pewnie jest smakowite ...!
Az mi ślinka idzie :)

mariaa46

mariaa46 2008-03-10

Witaj,pyszna ta pieczeń już czuje tę chrupiącą skórkę przygotuje ją jako jedno z dań na święta bo przecież one już tuż,tuż,pozdrawiam

karisa

karisa 2008-03-11

Mniam mniam a ja na diecie.
Pozdrawiam.

rince

rince 2008-06-16

No nie....proszę mnie nie drażnić przed śniadaniem:)

setulo

setulo 2008-09-20

Albisiu jak mam tylko chwilę więcej czasu , chętnie zagladam do moich ulubionych a jeszcze jak są kwiaty :-)))

spawacz

spawacz 2008-12-02

piękna pieczeń, spróbuję kiedyś zrobić dzięki za przepis

jmboss

jmboss 2010-10-31

smaczne jedzonko,mniam :-)))

dodaj komentarz

kolejne >