Przepis.
-polędwica wieprzowa ok 1,5kg
-cukier 1/4 szklanki
-sól 1/2 szklanki
-czosnek 1 główka (obrać i posiekać)
-pieprz naturalny i ziołowy po 1 łyżeczce
-garść majeranku
-płótno do zawinięcia, ściereczka,
podkolanówka nowa, lub gaza, sznurek
-polędwicę umyć, osuszyć i otoczyć w cukrze - zostawić w
lodówce na 16 godzin
-polędwicę umyć, osuszyć i obtoczyć w soli - zostawić w
lodówce na 24 godziny
-polędwicę umyć, osuszyć i natrzeć czosnkiem, majerankiem i
pieprzem- zostawić w lodówce na 24 godziny.
-polędwicę zawinąć w gazę, osznurować i powiesić, albo
nadziać w nową, czystą podkolanówkę, zawiązać sznurkiem i
na kilka dni powiesić gdzieś w kuchni.
U nas polędwica wisiała tydzień. Po tym czasie była bardzo dobra i miała ładny kolor co widać na zdjęciu.
jolkas 2013-02-14
wygląda bardzo apetycznie....już kiedyś spotkałam ten przepis i zastanawiałam się czy warto z niego skorzystać.......
bunio 2013-02-14
pięknie zrobiona i podana, zdjęcie super
moja wyszła twarda i mi nie smakowała choć jestem smakoszem tego typu wędlin, pozdrawiam Albisiu
halka 2013-02-14
Korzystałam i ja z tego przepisu;polecam - jest pyszna!
Pozdrawiam życząc miłego wieczoru walentynkowego.
marcusx 2013-02-14
Ciekawa receptura, ale czy po dodaniu cukru mięso nie jest słodkawe?
Będę próbował, chociaż nie mam podkolanówki...
funiak 2013-02-14
Ja podobnie jak Marysia wysuszylam ja na nic...wiec trzeba przemyslec gdzie powieszona...tym razem sprobuje w piwnicy bo tam mam zapasowa kuchnie i moze to zalatwi sprawe....pomysl swietny i nie mieso nie slodkie a bez saletry...wiec zdrowsza opcja:)))
Albisiu, wyglada swietnie:)))
kazia53 2013-02-14
Albisiu, swietnie wyglada i za pewno tak smakuje :) Dziekuje za przepis i Pozdrawiam serdecznie :)