Teraz już widzicie, że tamto tylko pozornie było chlebem.
welaw 2008-09-22
Albisiu proszę Cię bo jestem taka głodna ,ze zjem razem z deseczką i tymi pieknymi sztućcami,a się odchudzam hihihi. Przepraszam,a kto zjadł tyle?
albisia 2008-09-22
Dla potrzeb zdjęcia przekroiłam szynkę w chlebie na pół. Ale na obiad z drugiej polowy połowę zjedliśmy.
setulo 2008-09-22
A przepisik jest ? Wygląda pysznie :-)))
albisia 2008-09-22
Szynka pieczona w chlebie
Składniki
1 - 1,2 kg surowego mięsa z szynki
1 kg mąki – trochę żytniej, trochę pszennej w zależności od upodobań
10 dag drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
Najpierw mięso peklujemy kilka dni. Kiedy jest gotowe przystępujemy do pieczenia szynki w chlebie. Zapeklowaną wcześniej szynkę parzymy 1,5 godziny tak, żeby nie dopuścić do wrzenia. Po wyjęciu z wody – osuszamy papierowymi ręcznikami.
Wszystkie składniki łączymy z letnią wodą i wyrabiamy ciasto. Pamiętajmy, aby mąka była przesiana i najlepiej wygrzana. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Blachę smarujemy masłem i bułką tartą. Na to kładziemy cienki kawałek ciasta. Żeby nie kleiło się do rąk, możemy skrapiać je wodą.
Na takim podłożu ląduje szynka, którą oblepiamy ciastem. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i wsadzamy do pieca na 160 stopni. Pieczemy około godziny, czekając aż ciasto nabierze odpowiednio złotego koloru.
setulo 2008-09-22
Dzięki Albisiu , trochę to pracochłonne ale warto spróbowac :-)))
skiba7 2008-09-22
poproszę kawałeczek...malutenki....
kam716 2008-09-22
jak to widzę to aż ślinka cieknie narobiłaś mi smaku.....:)))) pozdrawiam :)))
gajowa 2008-09-22
Zapach domu rodzinnego poczułam, Albisiu ;-)
qadam 2008-09-23
Albisia; mam mordercze zapędy, gdyż dopiero teraz jestem głodny, a na to co w lodówce nie mam ochoty...
nie rób takich prowokacji nigdy więcej...;-)))