Z wyglądu przypominają małe, 2-3 centymetrowe śliwki, o kształcie kuli lub elipsy. Oliwki zawierają ok. 40-60% cennego tłuszczu. Dlatego też są przede wszystkim przerabiane (wraz z pestką) na oliwę. Tylko ok. 10% zebranych oliwek przeznacza się bezpośrednio do zjedzenia. Są bogate w związki mineralne — przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E. Należą do owoców wyjątkowo wysokokalorycznych, 100 g zawiera ok. 150 kcal (zależy to oczywiście jeszcze od gatunku oliwek). Jedna mała ok. 3 g oliwka to 3-4 kcal.
dodane na fotoforum:
asiak78 2009-12-02
śliczne oliwki
graz5 2009-12-02
Wyglądają pięknie!
mustima 2009-12-02
Dziękuję za kolejną lekcję Olu... Na pewno coś w głowie zostanie :))) Buziaki
alicja13 2009-12-02
Ladnie wygladaja razem...