Sezon na oliwki...

Sezon na oliwki...

Z wyglądu przypominają małe, 2-3 centymetrowe śliwki, o kształcie kuli lub elipsy. Oliwki zawierają ok. 40-60% cennego tłuszczu. Dlatego też są przede wszystkim przerabiane (wraz z pestką) na oliwę. Tylko ok. 10% zebranych oliwek przeznacza się bezpośrednio do zjedzenia. Są bogate w związki mineralne — przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E. Należą do owoców wyjątkowo wysokokalorycznych, 100 g zawiera ok. 150 kcal (zależy to oczywiście jeszcze od gatunku oliwek). Jedna mała ok. 3 g oliwka to 3-4 kcal.

dodane na fotoforum:

grejsia

grejsia 2009-12-02

to z Twojego zbioru? zazdroszcze Ci

galina1

galina1 2009-12-02

Ale jak pięknie wyglądają takie kolorowe.

asiak78

asiak78 2009-12-02

śliczne oliwki

graz5

graz5 2009-12-02

Wyglądają pięknie!

mustima

mustima 2009-12-02

Dziękuję za kolejną lekcję Olu... Na pewno coś w głowie zostanie :))) Buziaki

irena7

irena7 2009-12-02

Slicznie kolorowo:))

wdadeso

wdadeso 2009-12-02

świetna fotka:)

jooow

jooow 2009-12-02

Ale się mieni :) Fajnie to wygląda :))

alicja13

alicja13 2009-12-02

Ladnie wygladaja razem...

starsza

starsza 2009-12-02

Oj jak ja je uwielbiam ale nie surowe..........

guniu72

guniu72 2009-12-03

Ciekawa jestem czy surowe też są zjadliwe?

dodaj komentarz

kolejne >