dziś jemy greka,kritaraki pomidorowe z kurczakiem i surówką z pekinki,lepiej wyglądałaby grecka sałatka ale poszłam na łatwiznę,tak czy tak pycha
ZAPRASZAM
Przepis podaję:
kawałki kurczaka posypać przyprawami (sól,pieprz,papryka,czosnek),opiec z cebulką i przełożyć do naczynia żaroodpornego,bądź do wyższej teflonowej patelni.Zasypać paczką kritaraki - u mnie oryginalny,grecki a nasz wygląda podobnie.To makaron w kształcie ryżu bądź łesek.Zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu bądź zapiekać przykryte folią aluminiową.Kurczak musi dojść a kritaraki wciągnąć wodę.Gdy wszystko dojdzie wyciągamy kurczaka,dodajemy koncentrat pomidorowy (ilość według upodobań),mieszamy i doprawiamy do smaku.Z powrotem wykładamy kuraka na kritaraki,można odrobinką wody jeszcze podlać i na moment zostawić na ogniu,ale nie koniecznie,zależy czy nie są za suche.Podawać jak na zdjęciu,najlepiej z grecką sałatką,z fetą i z oliwkami.POLECAM.Przepis od mojej mamy (babci Irenki) która jakiś czas mieszkała w Grecji.