Psiwo Jełowcowe wykonuje się z jagód jałowca, chmielu, cukru, drobinek drożdży i wody. Jałowiec należy rozdrobnić w moździerzu lub utłuc zwinięty we lnie, wysypać do zimnej wody, bardzo wolno podgrzać aż do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 2 godz. Następnie wsypać chmiel, zmniejszyć ogień i parzyć płyn jeszcze przez 30 minut- wszystko to należy gotować pod przykryciem. Potem odstawić do wystudzenia. Kolejną czynnością jest odcedzenie od pozostałości. Do wywaru dodać cukier i wlać drożdże, uprzednio rozmieszane w kilku łyżkach ciepłej wody, doprawionej cukrem i szczyptą mąki. Tak przygotowany płyn należy fermentować w temperaturze pokojowej przez 3 dni. Po odstaniu tego okresu kolejnym etapem jest przecedzenie przez płótno i przelanie napoju do butelek (najlepiej ciemnych) i szczelne ich zamknięcie. Przechowywać w piwnicy bądź lodówce. Na następny dzień produkt jest gotowy do spożycie.
Napój Psiwo Jełowcowe produkowany był od niepamiętnych czasów na ziemiach kurpiowszczyzny. Znakomicie gasi on pragnienie, jest smaczny i orzeźwiający. Produkowany z surowców ekologicznych. Produktu można skosztować w Karczmie Kurpiowskiej w Nowogrodzie lub po wcześniejszym zamówieniu.
dodane na fotoforum:
walenty 2010-07-21
nigdy nie spotkałam takowego napoju ...ale skoro polecasz...
miłego wieczoru:)
petrus 2010-07-21
A jakie to ma parametry ??
pozd