stek wołowy na winie z gruszkami
Składniki
4 steki wołowe,
4 gruszki,
400ml wytrawnego czerwonego wina,
400ml bulionu,
4 łyżki masła,
sól, pieprz
Steki posypać solą i pieprzem. Zarumienić ze wszystkich stron i smażyć tak długo, jaki chce się stek uzyskać, dopieczony lub nie. Dolać bulion i dusić steki na małym ogniu, aż płyn zmniejszy objętość o połowę. W trakcie duszenia dodać wino oraz obrane i wydrążone gruszki. Poddusić jeszcze kilka minut, aż gruszki zmiękną (można dodać gruszki z puszki - wtedy krótszy czas duszenia).
Steki podawać z gruszkami i sosem.
dodane na fotoforum:
kot54 2010-05-22
Skąd macie taki przepis,przecież to poezja......
nigdy nie jadłam ale czuję że pyszne.....
marata 2010-05-24
Miłego Dnia Tobie życzę :)