pierwszy raz ciasto mi z blachy zwiało...
smród w całym domu i szorowanie piekarnika....
Ciasto drożdżowe robione na zimno....
przepis;
10 dkg drożdży,szklanka cukru, 5-6 jajek
szklanka oliwy, 3/4 szklanki zimnego mleka
4 i pół szklanki mąki.
do miski na dno kruszymy drożdże, zasypujemy
szklanką cukru,na cukier wlewamy roztrzepane jajka
na jajka wlewamy szklankę oliwy,na oliwę lejemy
mleko następnie wsypujemy mąkę, nie mieszamy
wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. potem wyjmujemy i dobrze mieszamy drewnianą łyżką
wykładamy na blaszkę, dajemy obojętnie jakie
owoce lub namoczone rodzynki, na to kruszonka.
Wkładamy do zimnego piekarnika,nastawiamy
temperaturę na 180 stopni i pieczemy ok. 40-50
minut.....i gotowe i proste i pulchne i tak mogę
chwalić i chwalić i chwalić hi hi :))
astra40 2015-09-20
Danusiu, przepis rewelacyjny!!! Natychmiast go kopiuję i koniecznie muszę wypróbować. Ciasto wygląda przepysznie, a przepis bardzo prosty:)))
evita 2015-09-20
To pewnie Danusiu dlatego, że za wysoko nóżki położyłas... :)
No nie... przepraszam... żartowałam...
Zwiało Ci a tak pysznie wygląda... lubię takie pulchne i mokre ciasta nie znoszę zakalca...
Miłej reszty dnia... :)
bourget 2015-09-22
zeby je zrobic, musialabym rzucic prace...wyglada swietnie...lubie drozdzowe, tu takiego "czegos" nie ma..
(komentarze wyłączone)