Bigosik bulgocze....

Bigosik bulgocze....

jeszcze godzinkę i wyłączam
jutro znowu pobulgocze....

Przepis na Bigos wzięłam z internetu
2,5 kg kiszonej kapusty
1/2 główki białej kapusty (około 1kg)
1 kg łopatki bez kości,500 g wołowiny
500 g wędzonego boczku
4 laski kiełbasy (podwawelskiej)
4 cebule (pokrojone w półplasterki )
Garść grzybów suszonych
4 jabłka winne
5 pomidorów
Przecier pomidorowy
1/2 kostki smalcu (u mnie 5 łyżek domowego smalcu
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren jałowca
1 łyżka majeranku
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżka papryki słodkiej
Sól, pieprz (do smaku)
Czerwone wytrawne wino (około 1 szklanka)

Kapustę kiszoną odcisnęłam, pokroiłam i wrzuciłam do większego garnka. Zalałam wodą (około 1,5 l), kapustę białą poszatkowałam i dorzuciłam do kapusty kiszonej. Cebulę obrałam, pokroiłam w półplasterki, kiełbasę w plasterki i podsmażyłam na dwóch łyżkach smalcu, następnie dorzuciłam do garnka z kapustą. Łopatkę i wołowinę pokroiłam na mniejsze kawałki i też podsmażyłam na dwóch łyżkach smalcu i dodałam do kapusty. Boczek wędzony pokroiłam w plasterki i wrzuciłam do bigosu. Jabłka obrałam, pokroiłam w ćwiartki, pomidory sparzyłam obrałam ze skórki, też pokroiłam w ćwiartki i wszystko dorzuciłam do bigosu. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, śliwki suszone i rodzynki.
Wszystko gotowałam cały czas na małym ogniu.
Do mojego bigosu wlałam szklankę wina, pod koniec dodałam przecier pomidorowy, oraz resztę przypraw (sól, pieprz do smaku, paprykę słodką w proszku, majeranek, lubczyk suszony).
Mój bigos gotował się około 4 godzin, podsmażanie bigosu powtarzałam jeszcze przez kilka dni, ale już tylko przez chwilę.
Ja dodałam jeszcze kminku ale wina
nie dałam bo nie lubimy

lulka1

lulka1 2016-10-07

..pychota , chodzi za mną :)
u mnie dziś bulgotały zimne nóżki :)

choco13

choco13 2016-10-07

Pysznosci :)

ewulka1

ewulka1 2016-10-07

Uwielbiam....też się przymierzam do zrobienia...:)

ewaiza

ewaiza 2016-10-07

Chyba czas najwyzszy tez ugotowac bigos

anulkaz

anulkaz 2016-10-07

Pięknie wygląda, ja ma w lodówce jeszcze jeden litrowy słoik:)

stor55

stor55 2016-10-07

bigosik pięknie i smakowicie wygląda , dopiero go też miałam

uszata

uszata 2016-10-08

ja kce bigosik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

siabat4

siabat4 2016-10-08

Samych szczęśliwych chwil na dziś.
Uśmiechu na twarzy, słonecznych promyków w pochmurny dzień.
http://reduction-image.com/mpeg-creation2/temp/c9qmpt9ikrp65lrcpnuff09oa6/indexweb.htm

evita

evita 2016-10-08

Ale pachnie...

evita

evita 2016-10-08

Dziękuję Danusiu... może w/g tego przepisu na święta zrobię...
tylko mi powiesz czy dobry... :)

alisha

alisha 2016-10-08

Pachnie aż u mnie

xaviera

xaviera 2016-10-08

pycha, uwielbiam :))

uszata

uszata 2016-10-08

kceeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

frykasy

frykasy 2016-10-08

Taki bigos na bank jest pyszny!!!

oliwkaa

oliwkaa 2016-10-12

Danusiu to dalaś to wino czy nie bo w ostatnim zdaniu piszesz,ze nie a wyżej piszesz ze dałaś ... ???

(komentarze wyłączone)