Terrina z przepisu - piatal-

Terrina z przepisu - piatal-

przepis wzięty kiedyś z Galeri - piatal-
podaję przepis :

*125g bekonu
*2 wędzone udka kurczaka
*250g wątróbek drobiowych
*50g pieczarek
*250g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
*2 łyżki przyprawy do pasztetu
*1 jajko
*50g śmietany
*orzeszki pistacji
*tymianek,sól,pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1.Formę do pasztetu ok 1l wyłożyć plastrami bekonu, tak by końcówki wystawały na zewnątrz.Z
udek usunąć skórę,mięso oddzielić od kości i pokroić w dużą kostkę.Wątróbkę i pieczarki
podsmażyć na oleju.
2 połowę wątróbki pokroić w duże kawałki, resztę zmielić z mięsem drobiowym. Wymieszać mięso z jajkiem,pistacjami,śmietaną,wędzonym
kurczakiem,doprawić przyprawami.Przełożyć do foremki,układając w niej też pieczarki w całości.
3.Piekarnik rozgrzać do 160 C. Całą masę przykryć bekonem.Formę owinąć folią
aluminiową.Wstawić do brytfanki wypełnioną wodą. Trzymać w piekarniku ok 80 min. Po wyjęciu
z piekarnika wystudzić i wstawić do lodówki na ok 5 godz.

frykasy

frykasy 2020-02-14

Wspaniały, pychotka mniam, mniam :)))

astra40

astra40 2020-02-15

Szkoła Mistrzów!
Coś wspaniałego!
Szczerze podziwiam:)))

(komentarze wyłączone)