Biszkopt:
6 jajek
3 budynie czekoladowe bez cukru na 1/2 l.
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić, dodawać powoli cukier i żółtka . Następnie budynie, mąkę i proszek, delikatnie wymieszać łyżką i wyłożyć do foremki (25x36cm). Piec 30 min. w temp. 160 \\\'C. Wystudzić, przekroić na pół i naponczować (ponad 1/3 szkl. wody przegotowanej + 3 kieliszki Amaretto czy też innej nalewki ).
Krem chałwowowy:
3 szkl. mleka
2 budynie waniliowe bez cukru na 1/2 l.
1 kostka masła
300 g chałwy
Ugotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, dodawać po jednej łyżce budyniu, na koniec dodać kieliszek spirytusu. Chałwę zmiksować w oddzielnej misce i dodać do kremu. Ucierać do gładkości.
Połowę kremu wyłożyć na połowę biszkopta przykryć drugim i wyłożyć resztę kremu.
Wierzch:
Ciasto posypać startą czekoladą.
B.dobre!
https://www.youtube.com/watch?v=h__48ge5Ysc
mazurka 2014-11-23
Muszę wypróbować Twój przepis, ciasto wygląda apetycznie.Serdecznie pozdrawiam:)
liiliii 2014-11-23
Po przepisie i po zdjęciu widzę że to ciasto musi być pyszne .... Pozdrawiam Aniu serdecznie,życzę miłego wieczoru :)
gabi18 2014-11-24
Pozdrawiam w nowym tygodniu :)) Pyszności...
deniska 2014-11-24
Lubię chałwę...dzięki za przepis..skorzystam..
Niech dzisiejszy poranek obudzi Twe marzenia, a
cały dzień obfituje radością i pogodą ducha...
hary55 2014-11-24
Piekna fotka...Pozdrowka śle...
Milutkiego wieczoru...)
gared 2014-11-24
w najblizszym czasie sprawdzę i wydam obiektywną opinię...
pozdrawiam serdecznie...MP:)
walter46 2014-11-24
Marzę o cofnięciu czasu.
Chciałabym wrócić
na pewne rozstaje dróg
w swoim życiu,
jeszcze raz przeczytać
uważnie napisy na drogowskazach
i pójść całkiem w innym kierunku.
Może gdybyśmy czasem przystanęli
choć na chwilkę,
przestali biec w tym
szalonym tempie,
w pogoni za nie wiadomo czym,
zastanowili się głębiej,
może wtedy bylibyśmy niejednokrotnie bardziej szczęśliwi?
zycze dobrej nocki Krynia