Tort  Tiramisu z brzoskwiniami...-pychota

Tort Tiramisu z brzoskwiniami...-pychota

Składniki ciasta biszkoptowego (forma o wym. 28x40 cm):

4 jajka (duże, L)
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
3 płaskie łyżki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki ponczu:

4 - 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej czekoladowej
1/4 szklanki wódki lub likieru amaretto
1 szklanka wrzątku

Składniki masy serowej:

800 g serka mascarpone
6 żółtek
1 szklanki cukru
500 ml śmietanki 30% do ciast i deserów
3 - 5 łyżek cukru pudru
16 g cukru wanilinowego lub z naturalną wanilią
6 płaskich łyżeczek żelatyny
1 puszka brzoskwiń w syropie (850g)
1oo g czekolady mlecznej
3 łyżki kakao

ponadto:

21 szt. podłużnych biszkoptów
500 ml śmietanki
2 - 3 łyżki cukru pudru
2 łyzeczki cukru wanilinowego lub z naturalna wanilią
2 łyżeczki żelatyny
kakao do posypania wierzchu ciasta

Wykonanie biszkoptu:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Wlewamy żółtka stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.

Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy.

Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180°C.

Po całkowitym ostudzeniu nasączamy biszkopt ok. 1/3 szklanki ponczu.

Wykonanie ponczu:

Kawę zalewamy wrzątkiem /dodałam Inkę czekoladową i trochę trochę rozp. prawdziwej/ i gdy ostygnie wlewamy alkohol, mieszamy i odstawiamy.

Wykonanie masy serowej i układanie warstw ciasta:

Brzoskwinie dokładnie osączamy z syropu i kroimy w drobną kostkę.

Żółtka ucieramy z cukrem na parze i odstawiamy do ostudzenia. Stopniowo dodajemy do masy żółtkowej po łyżce serka mascarpone i mieszamy, ale nie za długo, tylko do połączenia się składników.

Dobrze schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i cukier wanilinowy. Odstawiamy do momentu, aż osiągnie temperaturę zbliżoną do masy serowej. Delikatnie, najlepiej łyżką łączymy z masą serową.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody (ok. 1/4 szklanki) i odstawiamy do napęcznienia, po czym doprowadzamy do podgrzania i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.


Masę serową dzielimy na dwie części i do jednej wlewamy połowę ilości jeszcze lekko ciepłej, płynnej żelatyny, delikatnie mieszając łyżką lub robotem ręcznym na najmniejszych obrotach.

Dodajemy pokrojone brzoskwinie, delikatnie mieszamy i wykładamy na kakaowy biszkopt nasączony wcześniej ponczem.

Podłużne biszkopty nasaczamy, zanurzając pojedynczo dosłownie na moment w pozostałej ilości ponczu, układamy na masie serowo - brzoskwiniowej.

Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy 3-4 łyżki ciepłej, przegotowanej wody
i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając.

Do drugiej części masy serowej wsiewamy 3 łyżki kakao, delikatnie mieszamy, najlepiej łyżką, wlewamy przestudzoną czekoladę i na koniec cienkim struminiem podgrzaną, przestudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę.

Całość delikatnie mieszamy i wykładamy na biszkopty. Równomiernie rozprowadzamy masę na całej powierzchni i umieszczamy ciasto w lodówce.

Dobrze schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno dodając pod koniec cukier puder i cukier wanilinowy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody (ok. 1/4 szklanki) i odstawiamy do napęcznienia, po czym doprowadzamy do podgrzania i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Jeszcze lekko ciepłą, płynną żelatynę wlewamy do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając łyżką lub robotem ręcznym na najmniejszych obrotach.

Gdy masa śmietanowa nieco stężeje wykonujemy na powierzchni ciasta wzorek ząbkowana szpatułką (niekoniecznie) i schładzamy w lodówce. Przed podaniem ciasto posypujemy obficie kakao lub startą czekoladą ..

Ciasto nie jest ciastem tanim , ale co tam wybornie smakuje ..

https://www.youtube.com/watch?v=0PZxFpRxz9U&index=4&list=PL33719935F1ED5461

eliza59

eliza59 2015-01-15

O mateńko Aneczko ,zanim doczytałam do końca Twój przepis to się tak ośliniłam,szkoda,że nie ma w pobliżu jakiejś cukierni...Muszę sama coś wymodzić..Pozdrawiam cieplutko:))

gosku

gosku 2015-01-15

uwielbiam ...moje ulubione !!!

alicja13

alicja13 2015-01-15

Ale mi smaku narobilas..
Dzieki za przepis, zrobie na sobote, beda goscie na kawusi..
Serdecznosci i milego reszty dzionka

roza50

roza50 2015-01-15

moje ulubione , miłego popołudnia :)

mazurka

mazurka 2015-01-15

Aniu jakiego apetytu narobiłaś mi na ciasto.

dana02

dana02 2015-01-15

Lubię.
Dobry wieczór.
Kolejny dzień dobiega końca.
Niech wieczór i noc będą dla Ciebie spokojne:)

maly52

maly52 2015-01-15

Ale pyszności....pozdrawiam wieczorkiem....dobrej nocki życzę....:))

vezel

vezel 2015-01-15

Pozdrawiam bardzo serdecznie...pewnie już zjedzony... :)

slawa1

slawa1 2015-01-15

Wyśmienite.Dziękuję za bardzo dokładny przepis.Pozdrawiam.

roza50

roza50 2015-01-16

życzę ,spokojnego dnia :)

deniska

deniska 2015-01-16

Pyszności..
Miłego, pogodnego i radosnego weekendu …
Serdeczności przesyłam..

eliza59

eliza59 2015-01-16

re:ja też lwiczka,wiec żaden strach mnie nie obleciał...Miłego dzionka:))

maniek1

maniek1 2015-01-16

【ツ】.Miłego i cieplutkiego popołudnia życzę:))

enio47

enio47 2015-01-16

Lubię! :)))

henry

henry 2015-01-16

mniam.. drogie ale jakie apetyczne..!

terecha

terecha 2015-01-16

Smakowity kadr Aniu:)

inesss

inesss 2015-01-19

poproszę o kawałek :)

lanta21

lanta21 2016-03-08

przepyszny

dodaj komentarz

kolejne >