Składniki:
2,5 kg jabłek
8 tabliczek białej czekolady
200 - 300 g cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 opakowania cukru waniliowego
Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze części. Na dno rondla wlewamy odrobinę wody. Wrzucamy pokrojone jabłka i smażymy na średnim ogniu około 1,5 godziny. Jabłka powinny się niemalże całkowicie rozpaść. Następnie za pomocą blendera miksujemy jabłka na gładki mus. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i połamaną czekoladę. Podgrzewamy mieszając do momentu, aż składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą. Gotową nutellę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia. Polecam!
https://www.youtube.com/watch?v=--zg5SogLLI
Pomagamy Anetce /vinga/
Licytacje:
https://charytatywni.allegro.pl/listing?charityOrganizationPurposeId=1139
gabula 2015-09-30
Witam , miłej środy życzę :)) Pozdrawiam ciepło
maly52 2015-09-30
Dzień dobry,muszę wypróbować.........serdecznie pozdrawiam w ostatnim wrześniowym dniu, niech będzie miły...:))
ewusia 2015-09-30
Takiej jeszcze nie jadłam, ale myślę,
że jest świetna i smaczna. Jeśli pozwolisz,
to i ja wypróbuję ten przepis.
Miłego wieczoru Aniu.