składniki podstawowe z zestawu;
ryż 1 torebka
pieczarki 20 dag
marchew 2 sztuki
składnik podstawowy dodatkowy;
schab 2 kotlety
składniki robocze:
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
2,5 szklanki wody
2 łyżki masła
2 łyżki ketchupu pikantnego
łyżeczka słodkiej papryki
Sposób przygotowania
1.
Kotlety lekko rozbijam tłuczkiem i oprószam solą i pieprzem. Pieczarki gotuję i studzę, następnie drobniutko siekam. Ząbek czosnku
przeciskam przez praskę i razem z pieczarkami podsmażam na oleju. Marchewki ścieram na tarce o średnich oczkach. Kotlety uprzednio przygotowane układam na
blaszce, na nie wykładam pieczarki, a następnie startą marchewkę. Na każdego kotleta nakładam po łyżce /majonezu wymieszany z jogurtem greckim/. W rondelku podsmażam
na maśle rozgnieciony ząbek czosnku, dodaję wodę, ketchup i przyprawy: paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku. Zagotowuję. Do
naczynia żaroodpornego wsypuję suchy ryż i zalewam go zalewą. Wszystko razem wstawiam do piekarnika na około 40 minut. w temp. 180 st.
https://www.youtube.com/watch?v=wl1ZLGEnGfo
gabula 2015-10-09
Smaczny obiadek :)
Miłego radosnego weekendu życzę :))
Pozdrawiam ciepło
deniska 2015-10-09
Pysznie Aniu u Ciebie..
Radosnego wieczoru..
Snów pięknych ,kolorowych i bajkowych..
Cieplutko pozdrawiam i życzę spokojnej nocy..
annaorz 2015-10-10
mniam mniam,ale pychota...pozdrawiam
dana02 2015-10-10
Smacznego:)