35 dkg mąki pszennej
25 dkg masła
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Beza :
2 białka
150 g cukru pudru
Zagnieść ciasto z podanych składników i schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze części i lekko podsypując mąką wałkować na grubość ok. 2 mm.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać ciasteczka. Wszystkie ciasteczka powinny być ułożone na blaszkach przed następną czynnością.
Ubić białka dodając powoli cukier puder- na sztywną masę. Przełożyć ją do woreczka i wyciskać kleksy na ciasteczka . Przy pomocy łyżeczki masę rozsmarować. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec bez termoobiegu ok. 15. Masa bezowa powinna być jasna.