Ta pospolita skała osadowa ma niezwykłe właściwości lecznicze. Woda krzemowa uśmierza ból zębów i goi rany, dlatego warto stosować ją do płukania jamy ustnej przy paradontozie. Krzem poprawia przemianę materii, zmniejsza poziom cukru we krwi, pomaga w leczeniu anginy i innych chorób.
Niedobór krzemu w pożywieniu jest przyczyną wielu chorób. Arterioskleroza a w jej wyniku wylew i zawał , zapalenie okrężnicy, nieżyt żołądka, wrzody, polipy, endometrioza, klimakteryczne uderzenia gorąca, stwardnienia w gruczole piersiowym.
Krzem uczestniczy w metabolizmie wapnia, chloru, fluoru, sodu itp. Większość pierwiastków nie jest przyswajanych, jeżeli w organizmie brakuje krzemu co skutkuje wypadaniem włosów, chorobami stawów, gruźlicą, cukrzycą, kamieniami w wątrobie i nerkach.
Niedobór krzemu w organizmie może doprowadzić do szybkiego starzenia się, arteriosklerozy i chorób onkologicznych.
Najbardziej groźnymi pożeraczami krzemu w organizmie człowieka są robaki i grzyby.
Naturalnym źródłem krzemu są:
Kaolin- glinka kaolinowa
Skrzyp polny
Woda krzemowa
Produkty z pełnego ziarna
Nieczyszczone ze skórki warzywa i owoce
Sok z ogórka
Sok z zielonej papryki
Woda krzemowa
Regularne używanie wody krzemowej pomaga utrzymać w organizmie prawidłową zawartość krzemu i w ten sposób polepsza stan zdrowia w przypadku chorób żołądka, naczyń krwionośnych, serca. Sprzyja również zachowaniu pięknego wyglądu skóry oraz zdrowia torebek stawów, ścięgien i innych elastycznych części ciała, w których znajduje się dużo krzemu. Krzem zapewnia elastyczność ścianek naczyń krwionośnych. Woda krzemowa wykazuje właściwości przeciw wirusowe i przeciw bakteryjne
Dawniej ludzie często wykładali krzemieniem dna studni, ponieważ znali jego właściwości oczyszczające, zdrowotne i poprawiające smak wody.
Jak zrobić wodę krzemową:
• Umyć krzemień, następnie zalać go wodą w proporcji 10g krzemienia na 1 litr wody. Nastawiać w szklanym naczyniu (najlepiej ciemnym, co zapobiega rozwojowi glonów) przez 4 doby i dłużej.
Pić po szklance wody krzemowej 3-4 razy dziennie przed posiłkami. Używać wierzchniej warstwy wody i nie pić osadu, który gromadzi się na dnie naczynia, ponieważ uwalniające się z krzemu związki mają zdolność tworzenia roztworu koloidalnego, który przyciąga i wiąże zanieczyszczenia, również te mikrobiologiczne.
Dobrze jest używać wody krzemowej do przygotowywania zup, herbat, kawy itd.
Stawiamy słój od str. wschodniej w słoneczku do 4 godz.
https://www.youtube.com/watch?v=oQd6xyL_Yak
rycho2 2018-04-05
ciekawe i ważne informacje, dziękujemy
Aniu witaj, serdecznie Cię pozdrawiamy życząc odpoczynku miłego, wieczoru udanego :)) :)) a gdy noc nastanie sen niech się piękną bajką dla Was stanie, gwiazdki niech błyskają i …. koniecznie buziaczki od nas wysyłają, Basia i Ryszard ♥♥:)) ♥♥:))
alicja13 2018-04-07
Pozdrowka poswiateczne