Marynowane mozna dodawac do...tatara, sosu tatarskiego,

Marynowane mozna dodawac do...tatara, sosu tatarskiego,

sałatek np.po grecku....albo jarzynowej....:-)
Owoce nasturcji zbiera się, kiedy są zielone, potem nie nadają się do konserwowania. Zbieramy je w suchy bezdeszczowy dzień, przebieramy odrzucając uszkodzone, następnie bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Tak przygotowane gotujemy przez około 10 minut. Wszystkie składniki zalewy mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez kilka minut i gorącą zalewamy owoce nasturcji umieszczone w słoiczkach, dokładnie zamykamy i pasteryzujemy przez 10 – 20 minut.
Marynata na ok 1/2kg owoców nasturcji:
1 szklanka octu 10%
1 szklanka wody
1 łyżka cukru
sól do smaku
2 liście laurowe
czarny pieprz ziarnisty
ziele angielskie
goździki, cynamon w lasce (nie przesadzić)

rawiak

rawiak 2011-11-06

Z czym to jemy?

zibidzi

zibidzi 2011-11-06

Jak nie zapomnę to może w przyszłym roku poeksperymentuję .
POzdro

czakink

czakink 2011-11-06

o prosze nawet nie wiedziałam na przyszłość skorzystam

irena

irena 2011-11-06

To mnie zastrzeliłaś sadziłam ze to żart trochę już żyje ale że te nasiona jadalne nie słyszałam .

mich9

mich9 2011-11-07

Dzięki za przepis.Miłego dnia,dużo słonka.

msciwa

msciwa 2011-11-07

NASIONKA NASTURCJI.....

POZDRAWIAM CIEPLUTKO;)
ŻYCZĘ UŚMIECHU,I DUŻO RADOŚCI W TYM NOWYM TYGODNIU:)

adgam9

adgam9 2011-11-08

Ciekawy i zaskakujący przepis... :)

ana1945

ana1945 2011-11-08

I już się cieszę,że dałaś ten przepis,bo względem nasturcjowych kaparów jestem zielona jak ta pietruszka na wiosnę:)))

masytor

masytor 2011-11-11

Witam POZDRAWIAM.. Życzę Miłego Świętowania:>))

lorien7

lorien7 2012-04-05

jejku, jaka piękna kolorystycznie kompozycja... odpoczywam :)

dodaj komentarz

kolejne >