wyrób mojego męża
Przepis
1 golonko małe wieprzowe
1 nóżka wieprzowa
2 ozorki wieprzowe
1 serce wieprzowe
2 małe skórki wieprzowe
pieprz,sól,czosnek,gałka muszkatołowa
warzywa takie jak do rosołu oprócz kapusty
1-1,5 szklanki rosołu z gotowania mięsa
Ozory i serce zalać zimną wodą posolić i gotować do miękkości.
Do drugiego garnka wrzucić golonke,nóżkę i skórki,zalać wodą tyle aby woda przykryła mięso,posolić i gotować przez godzinę,następnie dodać warzywa i przyprawy takie jak do rosołu [oprócz kapusty]gotować kolejną godzinę,lub do miękkości .
Ugotowane ozorki obrać i razem z sercem pokroić w średnią kostkę .
Skórki i skórę z golonki oraz obraną nóżkę przepuścić przez maszynkę do mięsa.Mięso z golonki też pokroić dodać do ozorków i serca,wymieszać wszystko ,dodać zmielone skórki ,posolić i popieprzyć mają być mocno wyczuwalne,wlać rosół,można dodać ząbek czosnku i trochę gałki muszkatołowej, wymieszać dokładnie.Masę mięsną przełożyć do sztucznych jelit,dobrze związać.Gotowe salcesony włożyć do wrzątku i parzyć przez 20 minut.Następnie wyjąć lekko ostudzić przykryć deseczką i obciążyć.Zostawić do zastygnięcia do następnego dnia.
ŻYCZĘ SMACZNEGO BO JEST DO CZEGO:)
babcia1 2013-12-11
Zdolniacha Mężu ..a salsesonik wygląda przepysznie ....my też próbujemy robić swoje wyroby ..ale wiesz kupiło by się wieś tylko kasiorka gdzieś ..
coln21 2013-12-11
Uwielbiam taki swojski salcesonik, az slinka cieknie....)
Pozdrawiam i uznanie dla meza...:)
ania03 2013-12-11
wygląda smakowicie, oczywiście czekam na sposób wykonania bo bardzo mnie to zainteresowało...pozdrawiam
anita591 2013-12-11
Myśl sobie tylko o dobrych rzeczach, ani złego, ani złego!!! Ja jeszcze tylko dodam Kolorowych snów ♥♥
laura5 2013-12-11
Pozdrawiamy cieplutko i życzymy miłego wieczoru:))Dziekujemy za pamiec i odwiedzinki na naszym profilu.....:)
tamaram 2013-12-12
Wspaniale się prezentuje i napewno świetnie smakuje. Będę robiła ten salceson. Gdybyś była jeszcze tak miła i napisała nam przepis na pasztetową domowej roboty którą wcześniej prezentowałaś... Anetko bardzo proszę... Pozdrawiam serdecznie. :)
babcia1 2013-12-12
no i już wiem jak dokładnie robić ale na pasztetową jeszcze jak by był przepis to pełnia szczęścia no i na różne domowe wędlinki oczywiście też DZIĘKUJĘ
violinka 2013-12-12
uwielbiam takie domowe przysmaki wygląda bajecznie a smak sobie wyobrażam
oliwkaa 2013-12-14
zdolny mąż Twój ;0)