Ciasto banalne, naprawdę bardzo dobre:)
Ciasto: Pół kostki masła lub margaryny, 1 szklankę cukru i pół szklanki mleka - zagotować. Kiedy ostygnie, dodać cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 całe jajka i 2 szklanki mąki Polewa karmelowo-kawowa: 5 łyżek cukru, 5 łyżek śmietany 30%, 1 łyżka masła, 1/3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Ciasto: Wszystko wymieszać i piec Ja piekę na termoobiegu w temp. ok. 180-190 st. Polewa karmelowo-kawowa: Na patelni robimy karmel, dodajemy śmietanę, chwilę gotujemy, dodajemy masło i kawę i mieszamy. Powinno to mieć konsystencji gęstego lukru. Polewa bardzo ładnie zastyga i nadaje ciastu przyjemny karmelowy aromat z lekką nutką kawy
emilka7 2009-11-05
Mniam...Ania znowu nam pyszne ciasto upiekła....Zjem sobie kawałeczek....