Makowiec zwijany

Makowiec zwijany

2 szklanki mąki pszennej
120 ml mleka
100 g margaryny
5 jajek
3/4 opakowania drożdży
6 łyżek cukru
łyżka oleju
opakowanie cukru waniliowego/ aromat
3 łyżki spirytusu
gotowa masa maskowa
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na stosowne części ( moja taktyka dzielenia polega na tym, że dzielę ciasto według ilości maku, im więcej chce wykorzystać maku tym więcej ciasta nalezy zrobić, pamiętając o proporcjach). Z podanych składników powstają dwie rolady makowe. Ciasto rozwałkować, ale nie za cieniutko, nie może się rwać. Do masy makowej można dodać jajka, ale to nie jest konieczne. Mak nakładać na placek i zwijać. Piec ok 50 minut, ciasta mozna posmarować olejem, lub jajkiem przed pieczeniem, nie będzie pękać. Po wystudzeniu udekorować lukrem lub polewą.
II przepis na ciasto:
40 dkg mąki
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
2 żółtka
szczypta soli
3 całe jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
5 dkg drożdży
10 dkg margaryny
Ciasta do wyboru ja korzystam z pierwszego częściej.
PYCHA:)

dodane na fotoforum: