Teraz trochę w foremkach podrośnie ...

Teraz trochę w foremkach podrośnie ...

70dkg dyni ,obranej i pokrojonej
1kg mąki
1/4 margaryny roztopić i ostudzić
1 szkl.mleka -ciepłego
1 łyżka cukru
8-10 dkg drożdży
troszkę soli
jedno jajko do posmarowania
Pokrojoną dynie zalać 1/4 szkl.wody i rozgotować...można zmiksować ...
z kilku łyżek ciepłego mleka+1 łyżka cukru+drożdże+ 1 łyżki mąki-zrobić rozczyn ,w mące zrobić dołek,wlać rozczyn,przykryć cienką warstwą mąki i odczekać ,żeby wyrósł rozczyn,następnie dodać dynię,ostudzoną margarynę,sól i wyrobić ciasto ... zostawić do wyrośnięcia . Ciasto podwoi swoją objętość,podzielić na dwie lub 3 foremki u mnie 2 roremki12*36 i jedna 16*32 , kiedyś robiłam w 4 takich ,,pasztetowych,,posmarować rozmąconym jajkiem,piec w 180st 45-50min ... Zaznaczam to chlebek a nie ciasto :-) jest mało słodkie więc super smakuje z dżemikiem , miodem lub z konfiturą :-)

hania44

hania44 2015-03-01

Ale super! :)

babcia1

babcia1 2015-03-02

ciekawe jakby dać więcej cukru to by było całkiem jak ciasto?

isia2

isia2 2015-03-04

o jaki ciekawy przepis z dynią!

dodaj komentarz

kolejne >