Łabędzi puch upiekłam ;))

Łabędzi puch upiekłam ;))

Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 1 szkl mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 łyżka oleju
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
- 2 małe czerstwe bułeczki
- 3 szkl mleka
- 1/2 szkl cukru
- cukier waniliowy
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1 i 1/2 kostki masła
- dżem z czarnej porzeczki

Posypka:
- 1 łyżka masła
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1/2 szkl cukru

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej, wodę, dosypać obie mąki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem blaszki (23 x 33 cm) i piec w temp. 180 st.C przez ok. 30 minut.

Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, następnie rozdrobnić widelcem . Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut. Odstawić masę do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać łyżką – szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi).
Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.

Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy , przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu.

Przygotować posypkę:
Masło roztopić na patelni, na małym ogniu, dodać wiórki i cukier. Mieszać, aż będzie miała złoty kolor. Ciepłą posypkę wklepać w masę, aby dobrze przyległa. Całość schłodzić w lodówce.

hania44

hania44 2015-04-10

Ślicznie wygląda! :):):) Ale ja ciast narazie nie mogę piec bo trochę po świętach przytyłam...tyle było pysznych słodkich pokus...teraz mówię stop słodkościom! :)
Ale może pasztet spróbuję zrobić jak znajdę więcej czasu! :)
Pozdrawiam wieczorkiem! :)

astra40

astra40 2015-04-11

wspaniałe ciacho:)

isia2

isia2 2015-04-12

o ciekawe nie słyszałam jeszcze o takiej nazwie

isia2

isia2 2015-04-13

dzięki:)

lanta21

lanta21 2015-09-30

pyszne

lanta21

lanta21 2018-01-17

piekłam pyszny

dodaj komentarz

kolejne >