Remont trwa , Pan magik od łazienki uwija się jak może , prace postępują , ja nie mogę sie ogarnąć z tym sajgonem . Ale zrobiłam ten dzemik bo byłam bardzo ciekawa smaku dzemu z cukini .... Jest pyszny
3 kg obranych cukini
0,5 kg cukru
3 galaretki cytrynowe
sok z 1 cytryny
Cukinię obrałam pokroiłam i włożyłam do garnka wlałam około pół szklanki wody i gotowałam do miękkości, co jakiś czas mieszając - taka ilość mieści się w garnku 5 l
jak już kawalki cukini są miękkie zmiksować na gładką masę
dodać cukier, galaretki, wymieszać
dodać sok z cytryny
gotować wszystko razem około poł godz
gorące nakładać do słoików ... Smacznego
fiona08 2017-07-27
Też dzisiaj robiłam dżem w cukinii - potwierdzam, jest pyszny.
(na taką porcję dodaję jeszcze aromat do ciast pomarańczowy - 2 po 9 ml).
Pozdrawiam.