Jeżeli w chłodne lata owoce nie dojrzeją pod koniec października, można je zebrać i przenieść do domu, gdzie dojdą do pełnej dojrzałości po 2-3 tygodniach. Owoce pigwy wydzielają delikatny, bardzo przyjemny zapach mający coś z pomarańczy i ananasa. Pozostawione w pomieszczeniu, w krótkim czasie wypełniają je świeżym, orzeźwiającym zapachem.
Miąższ owoców pigwy jest zawsze bardzo twardy, mało soczysty, cierpki, aromatyczny, z licznymi komórkami kamiennymi. Owoce po przekrojeniu szybko się utleniają, czego objawem jest ciemnienie miąższu. Mimo twardości owoce łatwo ulegają odgnieceniom i uszkodzeniom mechanicznym, a panujące w okresie dojrzewania wahania wilgotności sprawiają, iż są one podatne na pękanie. Można je za to przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy. W pełni owocowania można zbierać z drzewa 15-20 kg owoców.
Wykorzystanie owoców
Owoce pigwy cenione są ze względu na wartości przetwórcze i walory smakowe. Nie są one spożywane w stanie świeżym ze względu na cierpki i twardy miąższ, a nasiona pigwy są trujące. Owoce zawierają do 15% cukrów, dużo kwasów organicznych, garbników i pektyn, a także olejek eteryczny, witaminę C oraz mikroelementy: żelazo, miedź, bor, nikiel, tytan, glin i mangan.
dodane na fotoforum: