Własnej roboty pierogi z truskawkami

Własnej roboty pierogi z truskawkami

Nie ma to jak zjeść coś, a w tym wypadku pierogi z truskawkami, domowej roboty. Smak niepowtarzalny, zamiast nijakiego ciasta i marmolady w środku (co zdarza się zawsze, jeżeli tylko jemy te fabrycznie produkowane) mamy tu porządne ciasto i dojrzałe, soczyste truskawki. Kocham lato!!!
..........................................................

Przepis:
Każdy zna pewnie przepis na ciasto na pierogi, ale ja jako, że jestem początkującą kucharką, postanowiłam, że skrupulatnie wszystko opiszę:

SKŁADNIKI NA CIASTO
- mąka
- sól
- wrzątek

Do mąki wsypujemy troszkę soli, a następnie, przy pomocy noża, w utworzony dołek z mąki wlewamy wrzątek. Wyrabiamy ciasto aż do momentu, kiedy uzyska on jednolity koloryt; jeżeli będzie za nadto lepki - dosypujemy mąki, jeżeli za kruchy - wrzątku.
..........................................................

Po uformowaniu ciasta na okrągłe płateczki, bierzemy truskawki i nadziewamy nimi nasze ciasto (ja ładowałam ile tylko mogłam - w końcu są niskokaloryczne i pełne witaminek), po czym sklejamy końce takiego płateczka - i tu już nasza fantazja odgrywa najważniejszą rolę, możemy sklejać pierogi tylko pozostawiając ślad naszych paluszków, albo wprowadzać innowacje typu szlaczki.

Aby wszystko apetycznie wyglądało, no i też wzbogaciło smak naszego posiłku, polewamy pierogi śmietaną, ale nie tą odtłuszczoną, tylko porządną 18%, bo w końcu tłuszcz jest nośnikiem smaku, a zresztą mamy się najeść, życie jest za krótkie, żeby się głodzić. Posypujemy też wszystko cukrem i ozdabiamy niewykorzystanymi truskawkami. Mniam...

SMACZNEGO! obiadek gotowy

anet36

anet36 2010-06-22

Apetycznie wyglądają,u mnie też dzisiaj były pierożki.

brygida

brygida 2010-06-23

mniam!

dodaj komentarz