Złocisty, pachnący, aromatyczny... Dobry na kaszel i chrypkę. Kwiaty na miód z mniszka najlepiej zbierać właśnie teraz.
500 głowek mniszka
sok z 1 cytryny
1kg cukru
1,5 szklwody
Kwiaty zebrać w słoneczną pogodę.
Następnie wyłożyć na papier żeby ewentualne "robaczki" wyszły z kwiatków.
Zalać 1,5 szklanki wody i zagotować przez 5 minut .Odstawić do następnego dnia.
Wycisnąć dokładnie płyn z kwiatków przez gazę i zagotować dodając do niego cukier.
Gotować aż do zgęstnienia płynu od czasu do czasu mieszając , żeby się nie przypaliło.
Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny i jeszcze trochę odparować miód.
Przelać do dobrze wyparzonych słoików dodać po 2-3 goźdźiki, zamknąć i przechowywać w lodówce.
Gdy ostygnie jest faktycznie konsystencji prawdziwego miodu, a i smakiem wiele nie odbiega.
SMACZNEGO:))
ankam 2011-05-14
Piękna fotka! Wygląda jak plantacja mniszka, właśnie na ten miodek! Przepisu nie znałam, może zrobię...:) Pozdrawiam Aniu, miłej niedzieli:)))
dalia22 2011-05-16
Potwierdzam , pyszny i zdrowy , ja go dostałam w prezencie :) Pozdrawiam Cię i życzę pięknego słonecznego dnia:)
rycho2 2011-05-16
ślicznie i malowniczo
witamy Cię wieczorkiem i życzymy wielu miłych chwil, pozdrawiamy cieplutko życząc spokojnej nocy, Basia i Ryszard