1 1/2 kg skórek z jabłek (u mnie było to 3 kg jabłek papierówek z własnego ogrodu)
1 1/4 litra wody
5 łyżeczek ciemnego nieoczyszczonego cukru
4 litrowy szklany słój (wyparzony we wrzątku i wytarty do sucha)
Wodę zagotować, dodać do niej cukier i dokładnie wymieszać, aby się rozpuścił.
Do słoja włożyć skórki z jabłek, lub jabłka zalać letnią wodą z cukrem. Słój nakryć czystą gazą, kilkukrotnie złożoną, zawiązać recepturką lub sznurkiem i odstawić w ciepłe miejsce na 4 tygodnie.
Co 2-3 dni zamieszać drewnianą łyżką. Jeśli w tym czasie na powierzchni octu pojawi się pleśń, całość należy wyrzucić i zacząć przygotowanie octu od nowa.
Ocet jest gotowy, kiedy przestanie się pienić. To znak, że skórki ładnie sfermentowały i ocet nabrał już swoich dobroczynnych właściwości. Po tym czasie ocet przelać przez sito do butelek i dobrze zamknąć.
dana02 2016-07-20
Dzięki za przepis.
Pozdrawiam serdecznie, radosnej reszty dnia życzę:)
oldham 2016-07-20
Pozdrawiam serdecznie:)
maly52 2016-07-20
Wiadomo:najzdrowszy własny .....pozdrawiam serdecznie....milutkiego wieczoru i spokojnej nocki...:))
hania44 2016-07-20
Chyba ten wywar nie doczekał by się u mnie octu! :) Wygląda smakowicie! :) Pozdrawiam wieczorkiem! :)
vitaawe 2016-07-20
*CUDO*Ɗʐٱҿƙʋʝҿ ᵶҽ ℑҽʂƭҽś
ʐ ɳαᶑʐٱҽʝḁ ᵶҽ ɓҿᶑʐٱҽʂɀ.
basiah 2016-07-21
Dziekuje Anno za przepis.. mysle,ze taki zrobie. Bo zdrowszy i smaczniejszy :)
pozdrawiam i zycze milego dnia :)
dana02 2016-07-21
Aniu miło spędzonego wieczoru, kolorowych snów życzę:)
evita 2016-07-22
Ostatnio modny...
Cudownego dnia... radości i słonka...
Pozdrawiam serdecznie... :)
tenia45 2016-07-22
Witam Aniu po bardzo udanym urlopie,pozdrawiam
najcieplej i przemiłego weekendu Tobie życzę.:))
janowa 2016-07-31
...ja chyba tez zrobię i zobaczymy jaka jest różnica w smaku między kupnym,a własnym:)