keczup z  pomidorów Lima

keczup z pomidorów Lima

2 kg pomidorów
5 śliwek (najlepiej węgierek)
2 cebule
1 korzeń pietruszki
1/2 korzenia selera lub duża gałązka selera naciowego bez liści
3 ząbki czosnku
1 mała świeża papryka chili
pół szklanki cukru
2 - 3 łyżeczki soli
2 łyżki świeżych liści oregano
3 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki octu jabłkowego lub winnego

Wykonanie:
Z pomidorów usunąć twarde końcówki, sparzyć i obrać ze skórki. Następnie rozgotować najlepiej bez dolewania wody i przetrzeć przez sitko. Na oliwie zeszklić pokrojone cebule. Dodać przetarte pomidory, pokrojony korzeń pietruszki, seler, śliwki, paprykę chili i czosnek. Ugotować warzywa w soku pomidorowym, a następnie całość zblenderować. Dodać oregano i gotować bez przykrycia, aż keczup odparuje i osiągnie pożądaną przez nas gęstość. Następnie dodać sól, cukier i na końcu ocet. Keczup ściągnąć z palnika i gorący wlewać do wcześniej wysterylizowanych w piekarniku słoików. Zakręcać i odwracać do góry dnem. Niektórzy radzą pasteryzować je przez 20 minut.

mondia

mondia 2018-08-23

Będzie smaczny ...już mi pachnie...
miłego dnia :)

evita

evita 2018-08-23

Smaczny zapach uwalnia się z garnka...
Udanego dnia Aniu... pozdrawiam ciepło... :)

sta26

sta26 2018-08-23

Super keczup i ten zapach - miłego dnia życzę:)**

jaworr

jaworr 2018-08-23

Smaczny będzie i zdrowszy bo swój......pozdrawiam.,.:)

maly52

maly52 2018-08-23

Sporo pracy,ale za to jaki efekt ...... czwartkowe pozdrowienia zostawiam ... miłego dnia ...:))

roza50

roza50 2018-08-23

Witam życzę radosnego dnia, pozdrawiam :)nie ma jak swój

sta26

sta26 2018-08-23

Aniu zycze Ci fantastycznego popołudnia:)**

basiah

basiah 2018-08-25

Smakowity.. kiedys robilam częsciej.. Pozdrawiam Anno :)

dodaj komentarz

kolejne >