BABKA ŁATWA

BABKA ŁATWA

Testowałam silikonową foremkę na babkę...babeczka wyszła bardzo puszysta.
5 jaj
kostka margaryny
pół szkl maki pszennej
1 szkl mąki ziemniaczanej
olejek cytrynowy lub trochę skórki otartej z cytryny
1 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać obydwie mąki połączone z proszkiem, wymieszać, po czym powoli wlewać roztopioną margarynę. Na końcu dodać olejek, ciasto wlać do formy. Silikonowej nie trzeba smarować, blaszaną trzeba posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok.30-40 min... po tym czasie zrobić test długa wykałaczką. Jeśli wykałaczka jest nie oblepiona ciastem ciasto jest upieczone.
Uwaga...margarynę najlepiej rozpuścić przed ubijaniem ciasta.
Smacznego.

1 szkl cukru

basia43

basia43 2013-03-21

Rzeczywiście bardzo ładna :)

anna96

anna96 2013-03-21

Proporcja cukru jest na dole...nie wiem kiedy mi proporcja wskoczyła na spód.

frezia

frezia 2013-03-21

pysznie wygląda ;)

lanta21

lanta21 2016-06-04

pyszna

lanta21

lanta21 2018-07-18

super

dodaj komentarz

kolejne >