Ciasto:
25 dag mąki pszennej
15 dag cukru pudru
15 dag masła
2 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki amoniaku
Zagnieść ciasto. Rozwałkować, wyłożyć spód i boki blaszki.
Dodatki:
16 średnich jabłek
1 l mleka
4 budynie waniliowe lub śmietanowe bez cukru
2-3 łyżki cukru
2 cukry waniliowe
1 mały słoik twardej marmolady
Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Układać na cieście, środek wypełnić marmoladą.
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń i jeszcze ciepłym zalać jabłka...piec ok. 70 min.
Śmietana:
1/2 l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny, cukier puder do smaku
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wody.
Śmietanę ubić, dodać cukier puder, pod koniec ubijania letnią żelatynę.
Śmietanę rozprowadzić na powierzchni upieczonego ciasta.
Gdy dobrze zastygnie polać polewą czekoladową.
nowicka 2013-04-01
ŻYCZĘ-
poniedziałku w wodę obfitego
ubrania do suchej nitki przemoczonego
spełnienia marzeń
samych nie zapomnianych wrażeń.
Mokry smingus niech Ci zrasza skronie,
dużo szczęścia sypiąc w dłonie.
nowicka 2013-04-05
A ja przychodzę do Ciebie
z wiosennym uśmiechem na twarzy
życzyć Ci dnia wspaniałego
i wiosennych marzeń...