Kolorowe tortellini w sosie z ziołami

Kolorowe tortellini w sosie z ziołami

250 gram kolorowych tortellini z szynką
Sos:
1 cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
2 pomidory
2 łyżki pikantnego lub łagodnego ketchupu
1/4 szklanki białego wina
1/4 szklanki kukurydzy konserwowej
1/4 szklanki groszku konserwowego
1 łyżka słodkiej śmietanki
sól, pierz
oregano
bazylia
ser parmezan
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Tortellini ugotować w lekko osolonej wodzie około 15 min na małym ogniu.

Cebule i czosnek posiekać drobno i zeszklić na oliwie w szerokim rondlu. Dodać pokrojone pomidory i dusić 2 min, następnie dodać groszek, kukurydzę i wino. Dusić aż wino wyparuje, a sos zacznie gęstnieć.

Doprawić pieprzem, solą, bazylią i oregano, dodać śmietankę i posiekaną natkę pietruszki.

Ugotowane tortellini wyłożyć na talerze, polać sosem i posypać startym parmezanem.Można też tortellini włożyć do sosu i wymieszać i dopiero podawać.

Szybkie i bardzo smaczne danie obiadowe.

Smacznego.

dodane na fotoforum:

tunia31

tunia31 2011-11-21

Masz piękna,ciepłą galerię,miło się ogląda...i wspaniałe przepisy ))))))))))
Przyjemnego dnia życzę...))))))))

dodaj komentarz

kolejne >