Krajanka śledziowa z grzybami gajowniczka

Krajanka śledziowa z grzybami gajowniczka

5 marynowanych śledzi matias
3 cebule
1 czubata łyżka cukru lub mniej(wg uznania)
10 suszonych ugotowanych grzybów
sok z cytryny
sól, pieprz
3 łyżki oleju
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki łagodnego ketchupu lub pikantnego

Marynowane matiasy pokroić w kawałki, ułożyć do szerokiego słoika lub salaterki.Cebulę obrać pokroić w piórka i usmażyć na oleju razem z ugotowanymi i pokrojonymi w paseczki grzybami.

Do ciepłej cebuli dodać cukier, sok z cytryny, ketchup, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku.Dusić jeszcze razem około 1 min, lekko przestudzić, dodać do sledzi i delikatnie wymieszać.

Gotowe śledzie odstawić do lodówki na 8 godz, po tym czasię wyjąć na półmisek i udekorować.

Smacznego.

dodane na fotoforum: