Grzyby w sosie śmietanowym

Grzyby w sosie śmietanowym

1,5 kg obgotowanych grzybów (najlepiej maślaki lub sitaki)
1 duża marchewka
4 cebule
2 kiszone ogórki
200 gram gęstej śmietany 18%
sól
pieprz
papryka mielona
1 łyżka smalcu swojej roboty
woda

Grzyby obgotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, pokroić, przełożyć do rondla, dodać smalec, pokrojoną marchew i cebulę.

Zalać taką ilością wody, żeby grzyby były przykryte, dusić 30 min na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do miękkości warzyw.

Doprawić solą i dużą iloscią pieprzu, połączyć ze śmietaną i drobno pokrojonymi ogórkami kiszonymi. Dusić jeszcze około 10 min, cały czas mieszając.

Smacznego.

Przepis dostała moja babcia bardzo dawno temu, od znajomej Bułgarki.

Grzybki są pyszne, najlepiej smakują z ziemniakami lub pieczywem.

dodane na fotoforum:

maxmen

maxmen 2011-11-06

Do tego ziemniaczki i jestem w siódmym niebie...:)

steve62

steve62 2019-02-18

OJEJJJ JAK MI TO UCIEKŁO? NIE MA LEPSZEGO SMAKU NA ŚWIECIE NIŻ GRZYBY LEŚNE:-))) ALE PYCHOTAAA, NIE MOGĘ:-)))

dodaj komentarz

kolejne >