Wielkanocny żur staropolski na wędzonce

Wielkanocny żur staropolski na wędzonce

60 dkg dobrej mocno czosnkowej kiełbasy(dałam wiejską)
40 dkg kości wędzonych wieprzowych
1 litr zakwasu
1 marchew
1/2 selera
średni por
1 duża cebula
1 pietruszka
4 duże ząbki czosnku
3,5 litra wody
1 czubata łyżka ostrego chrzanu
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
250 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka roztartego majeranku
6 jajek ugotowanych na twardo

Kości wędzone zalać wodą, posolić dodać pokrojone w kawałki warzywa,cebulę,listek i ziele. Gotować aż kości będą miękkie, ugotowany wywar przecedzić. Kości obrać, mięso wrzucić do wywaru, dodać kawałki kiełbasy, gotować 7 min. Dodać zakwas ,zmiażdżony czosnek i chrzan,wszystko gotować jeszcze około 10 min na małym ogniu, pod koniec dodać roztarty majeranek. Śmietanę wymieszać dokładnie z gorącym żurkiem, wlać do garnka(nie gotować) wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Podawać z ugotowanymi całymi ziemniakami i jajkiem na twardo.

Smacznego.

dodane na fotoforum:

maxmen

maxmen 2011-11-06

Rewelacja... :)))
Ale musi być kwaśny, bo taki uwielbiam...:)

wiga50

wiga50 2011-11-07

Wygląda smakowicie....:)

damek34

damek34 2011-11-09

jak żur to tylko taki...

lucho4d

lucho4d 2011-11-24

niesamowita galeria, smakowita galeria,uczta dla oka,a jaka musi być dla podniebienia.

steve62

steve62 2019-02-18

ACHHH ACHHH CUDO.. TAKA ZUPKAAAA!!!

dodaj komentarz

kolejne >