Golonka piwno miodowa

Golonka piwno miodowa

2 duże golonki wieprzowe
sól
pieprz
czosnek granulowany
majeranek
papryka mielona ostra słodka
3 łyżki miodu
3/4 szklanki jasnego piwa
16 ziaren ziela angielskiego
16 ziaren pieprzu
10 dużych liści laurowych
3-4 litry ciepłej wody

Golonki umyć, ponacinać nożem skórę, ułożyć ścisło w szerokim niskim garnku.
W ciepłej wodzie rozpuścić 2 czubate łyżki soli, dodać 8 ziaren ziela, pieprzu i 5 pokruszonych liści laurowych.
Zalać golonki i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie golonki wyjąć , całą zalewę wylać.
Znów ułożyć w garnku, dodać płaską łyżkę soli, 5 liści laurowych ,8 ziaren pieprzu i liście laurowe.
Następnie dodać 2 łyżki majeranku i czosnek granulowany.
Zalać wodą i ugotować na bardzo małym ogniu.
Gotować aż golonki będą prawie miękki(uważać żeby nie rozgotować).
Ugotowane golonki wyjąć łyżką cedzakową, do naczynia żaroodpornego.
Posmarować bejcą( używająć pędzelka)
Zapiekać 20-25 min w 200 st C z termoobiegiem aż skórka będzie złocista i chrupiąca.
Uwaga:
W czasie zapiekania polewać resztą bejcy, aż do wyczerpania.
Podawać z chrzanem lub musztardą.
Smacznego.

Bejca:
Miód wymieszać z piwem,1/2 łyżeczki papryki i odrobiną pieprzu.

dodane na fotoforum:

maxmen

maxmen 2011-11-07

Oj...TAK... to jest TO co "chłopy" lubią najbardziej...:)
Oczywiście ci co lubią dobrze zjeść a nie ci "zniewieściali" co jedzą warzywka myśląc ze dłużnej pożyją...:)))
"Żyję po to aby jeść, nigdy odwrotnie"

monia13

monia13 2011-11-07

rewelacja :)

dodaj komentarz

kolejne >