Kapusta postna mojej babci

Kapusta postna mojej babci

1½ kg kapusty kwaszonej lekko kwaśnej
1 duża marchew
1 duża cebula
2-3 garstki suszonych grzybów
sól
pieprz ziołowy
2 łyżki mąki
8 łyżek oleju kujawskiego + 4 łyżki
woda po gotowaniu grzybów
listek laurowy

Kapustę zalać niewielką ilością wody,dodać 4 łyżki oleju,startą marchewkę na tarce o grubych oczkach,gotować około 30-40 min.
Po tym czasie, kapustę wylać na durszlak, niech obcieknie.
Grzybki zalać 1/2 litra wody ,gotować około 20 min,następnie przecedzić,(wodę po grzybach zostawić),zmielić przez maszynkę do mięsa, im więcej grzybków tym kapusta będzie ciemniejsza.
Wlać 8 łyżek oleju na patelnię, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę przesmażyć na złoty kolor,dodać mąkę i chwilkę podsmażyć.
Do zasmażki,włożyć posiekaną dużym nożem ugotowaną kapustkę,dodać zmielone grzybki,podlać wodą z grzybów,posolić popieprzyć i mieszając podsmażać około 7 min.
Taką kapustkę,robi moja babcia na wigilię, tylko daje jeszcze więcej grzybków,jest wyśmienita.
Uwaga:)Gdy chcemy wcześniej zrobić kapustkę na wigilię i włożyć w słoiki, nie robimy zasmażki z mąki, zasmażkę dodajemy dopiero przed podaniem na stół.
Smacznego.

dodane na fotoforum:

maxmen

maxmen 2011-11-07

Taką kapustkę mogę jeść na okrągło... w dni postne też...:)

damek34

damek34 2011-11-07

po co czekać do wigilii ???

wiga50

wiga50 2011-11-07

Narobiłaś smaka tą kapustą .... muszę ugotować:))

dodaj komentarz

kolejne >