Pieczeń wieprzowa z uśmiechem

Pieczeń wieprzowa z uśmiechem

1 kg łopatki wieprzowej
2 jajka
1 cebula
1 łyżka musztardy stołowej
1/2 szklanki wody(szklanka=250 m)l
4 czubate łyżki bułki tartej
1 łyżka czubata przyprawy do mięsa mielonego Kamis
pieprz
sól
20 dkg zółtego sera
20 dkg szynki wędzonej lub tradycyjnej

Łopatkę zmielić przez maszynkę razem z cebulą.
Dodać jajka, bułkę tartą, wodę i przyprawy.
Wszystko dokładnie wyrobić.
Formę do keksa posmarować lekko tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Większą połowę mięsa przełożyć do blaszki, dokładnie uklepać .
Po środku ułożyć plastry szynki i sera żółty.
Wyłożyć resztę mięsa i znów dokładnie uklepać.
Piec w 180 st C około 55-60 min aż pieczeń zacznie odchodzić od boków i się zezłoci wierzch.
Podawać na zimno do kanapek lub jako danie obiadowe, polane sosem.

Bardzo smaczna pieczeń, polecam dla tych którym znudziły się tradycyjne mielone.

dodane na fotoforum:

rades

rades 2011-11-07

"słodki uśmiech",pyszności u Ciebie,pozdrawiam

wiga50

wiga50 2011-11-07

Nie mogę uwierzyć, dałaś wszędzie przepis....wspaniale!
Będę stałą bywalczynią u Ciebie...dziękuje:)
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru:)

anulkaz

anulkaz 2011-11-07

Będzie więcej zdjęć i przepisów, pozdrawiam:)

bahus

bahus 2011-11-08

Też będę stałym bywalcem... w Twojej galerii...:))

dodaj komentarz

kolejne >