1 kg schabu karkowego chudego
2 cebule
4 pieczarki lub inne grzyby(u nas oprócz pieczarek ,mama dodała pokrojone kurki.)
przyprawa do żeberek
sól
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
pieprz
majeranek
ostra papryka
sól czosnkowa
mąka do panierki
tłuszcz do smażenia
Schab umyć osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić w plastry,posypać przyprawą do żeberek,obtoczyć każdy plaster w mące.
Obsmażyć na złoty kolor na tłuszczu,przełożyć do rondla,cebulę i pieczarki pokroić zeszklić na tym samym tłuszczu,wlać 3 szklanki wody ,wymieszać i wlać do rondla z mięsem.
Dodać resztę przypraw,dusić na małym ogniu pod przykryciem,aż mięso bedzie miękkie,(ale nie może się rozpadać)
Po uduszeniu ,sosik powinnien mieć ładny kolor i być zawiesisty.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
babka50 2011-11-08
Pyszna galeria ... mozna sie duzooooooooo nauczyc !!!!!!!!!!!
kot54 2011-11-08
Smacznie na talerzu :))
maxmen 2011-11-08
Pyszności...:)