Najlepsze pączki mojej mamy

Najlepsze pączki mojej mamy

1 kg mąki szymanowskiej
10 żółtek
10 dkg drożdży
zapach rumowy
1/4 szklanki cukru można dać (1/2 szklanki jak ktoś lubi słodsze,ale jak damy lukier lub puder ,będą akurat)
2 łyżki octu 10%
1/2 kostki masła
2 szklanki mleka
powidła śliwkowe
szczypta soli
tłuszcz do smażenia (olej lub smalec w kostkach)
Lukier
cukier puder
sok z cytryny(wszystko dokładnie utrzeć)

Drożdże rozkruszyć, dodać 6 łyżek mąki, szklankę ciepłego mleka i 2 łyżki cukru.
Wszystko dobrze wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, wsypać do miski i wlać rozczyn.
Dodać żółtka utarte z pozostałym cukrem, zapach, szczyptę soli, ocet i pozostałe mleko.
Wyrobić ręką ciasto(powinno odchodzić od ręki),pod koniec dodać ciepłą rozpuszczoną margarynę, odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na stolnicę podsypaną lekko mąką.
Przyklepać ręką na równo, szklanką wykrawać krążki i na każdy kłaść po trochu powideł śliwkowych.
Zlepiać palcami, formować kulki i układać na stolnicy do wyrośnięcia,(zlepieniem pod spód
Smażyć w głębokim tłuszczu, w dobrze rozgrzanym, na małym ogniu.
Pączki wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

To stary rodzinny przepis,bardzo łatwy, pączki są świetne.

Smacznego.

Z tej porcji wychodzi 40 dużych pączków.

dodane na fotoforum:

jagoda8

jagoda8 2012-01-30

Paczuszki jak malowane,pozdrawiam.

intma43

intma43 2013-02-07

Kolejny raz skorzystałam z tego przepisu- pączki są rewelacyjne :)

dodaj komentarz

kolejne >