Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

1 duży kurczak (około 1,80 kg)
1/2 kg drobiowych serduszek
4 duże udka z kurczaka
40 dag wątróbki drobiowej
40 dag surowego tłustego boczku
1 marchew
5 jajek
1 cebula
liść laurowy
2 czerstwe kajzerki
2 łyżki mielonych suszonych grzybów
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
imbir mielony
olej do posmarowania blaszki
bułka tarta do posypania blaszki

Mięso wymoczyć, umyć. Kurczaka pokroić na ćwiartki, przełożyć do dużego garnka, dodać serca, udka i boczek. Zalać wodą. Wody ma być tyle, żeby mięso było tylko przykryte. (Jeżeli lubimy, można mięso obsmażyć i udusić).
Dodać marchew, cebulę, listek i trochę soli. Wszystko gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć, a do gorącego wywaru włożyć wątróbkę i parzyć 10 min. Następnie w wywarze namoczyć kajzerki, które po 10 min lekko odcisnąć. Mięso obrać od kości, zmielić z ugotowaną marchewką, cebulą, wątróbką i kajzerkami 2 razy (można 3 razy).
Doprawić solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Wbić jajka i dodać mielone grzybki. Wszystko dokładnie wyrobić.
Wierzch pasztetu dobrze uklepać, a następnie, zrobić wzorki widelcem przez całą powierzchnie pasztetu.
Piec w blaszce o wymiarach 25x40 cm lekko wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą około 55-60 min w 180 st C z termoobiegiem (lub bez 15 min dłużej).

Smacznego.

dodane na fotoforum: