Pikantna pieczeń do kanapek

Pikantna pieczeń do kanapek

40 dag schabu karkowego
1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 200-250g)
30 dag boczku
40 dag łopatki wieprzowej
3 ząbki czosnku
1 cebula
2 jajka
ok. 1 płaska łyżka soli
szczypta soli peklowanej
pieprz
ostra papryka
pieprz cayenne
1/4 szklanki wody

Wszystkie mięsa zmielić 1 raz przez maszynkę do mięsa, razem z cebulą i czosnkiem. Dodać jajka wodę, wszystkie przyprawy i szczyptę soli peklującej, która sprawi, że pieczeń będzie miała ładny kolor, dokładnie wyrobić. Odstawić na 1 godz do lodówki.

Przedzielić mięso na dwie części i przełożyć do dwóch aluminiowych małych foremek. Dokładnie uklepać, zwilżając ręce wodą, wierzch lekko posypać ostrą lub słodką papryką.

Piec w 180 st. C około 55-60 min. Po upieczeniu i wystudzeniu wstawić pieczeń do lodówki.

Świetnie smakuje z chlebem i ogórkiem małosolnym.

Smacznego.

dodane na fotoforum:

rades

rades 2011-11-11

super do kanapeczek,muszę taką zrobić dzięki za przepis,pozdrawiam

ami50

ami50 2011-11-16

JUTRO ZROBIE TYLKO TE OGORECZKI NO JUZ BRAK

dodaj komentarz

kolejne >